a6d53c_654a6f0df71d42fab273030800e92139

Filmen «Bølgen» åpnet knallsterkt med 136.000 besøkende første visningshelg. Det var tvilen i Kristoffer Joner som gjorde ham til actionhelt.

Tekst og foto: Ove Sjøstrøm

– Tvilen hos Joner passer perfekt til rollen, sier Harald Rosenløw Eeg, manusforfatter for katastrofefilmen «Bølgen».

Filmen forteller om flodbølgen som rammer Geiranger etter et ras fra Åkneset, et fjellparti ved Sunnylvsfjorden i Stranda i Møre og Romsdal. Eeg besøkte Litteraturhuset i Bergen sammen med skuespiller Kristoffer Joner tirsdag kveld. På scenen ble de to intervjuet av BT-journalist Henrik Hylland Uhlving.

Usikker på prosjektet

Eeg er forfatter, dramatiker og musiker. Han var i utgangspunktet usikker på om han ville være med på prosjektet.

– Jeg trodde ikke jeg skulle drive med katastrofefilm. Men etter å ha sett filmen «The Impossible» om tsunamien i Thailand i 2004, sa jeg ok. Jeg skjønte litt mer av hva som var referansen. Min jobb har primært vært å gjøre relasjonene i filmen, familien, de små tingene, og ikke hvordan fjellet skulle rase ut og skape en flodbølge, sier Eeg.

– Er det riktig at du fikk hovedrollen på grunn av Eegs anbefaling?

Joner drar litt på det, før han svarer:

– Kanskje det. Nå vet ikke jeg hvordan castingen var. Det er ingen som sier til deg at du endte opp som nummer tre, eller fire, etter castingen. De sier alltid at du var nummer en helt fra starten. Men jeg har vel en mistanke om at de ikke valgte den klassiske superhelten, sier Joner, og legger til:

– Men jeg er litt actionhelt. Jeg fikk skli over et bilpanser i filmen.

– Var det med i manus?

– Absolutt ikke. Jeg spurte om jeg ikke kunne få ”slide” siden det var en actionfilm. De gikk med på det.

– Perfekt i rollen

Eeg utdyper hvorfor han mener Joner passer perfekt i rollen som geologen Kristian.
a6d53c_1341d91262ef4073bf345ba9c73fb1c5.jpg
– Det fine med Kristoffer er at han tviler i nærmest alle filmene han spiller. Er jeg gal? Er det noe som bare foregår i hodet mitt? Eller er det virkelig? Denne tvilen jobber vi også med i «Bølgen», og den er perfekt for skuespilleren Joner, sier Eeg.

– De virkelige geologene, som så filmen, ble helt satt ut fordi rollefigurens tanker var helt lik deres egen tvil når de vurderer fjell og rasfare, sier han.

Den virkelige bølgen

Filmen «Bølgen» er basert på Tafjord-ulykken som fant sted i 1936 og er Skandinavias første katastrofefilm. For Joner ble opptakene en utfordring.

– Jeg måtte være «fit-for-fight» for å gjennomføre de fysisk krevende scenene. Det nytter ikke å komme med røyken i kjeften og spy etter et par minutters opptak, sier Joner og legger til:

– Det var mye løping, og en del filming under vann. Å jobbe under vann er en ny greie for meg.

– I en scene møter du en av dine kjære under vann. Det utvikler seg til gjensynsglede. Kunne du virkelig se noe under vann?

– Jeg hadde lamper i trynet. Jeg så ingenting. Kanskje greit å vite for dem som skal se filmen, ler Joner.

Han forteller at han bruker mye tid på å ”oversette” manus.

– Jeg får en tekst. Den er som regel skrevet på østlandsk. Da skriver jeg den om til ”jonersk”, og gjør teksten til min egen. Jeg bruker alltid litt tid på den prosessen.

Ikke dype karakterer

Han mener actionfilmer kan bli litt for enkle.

– Hvis familiescene blir for perfekte, er ikke det ”sant”, og det skjønner publikum. Jeg viste produsenten og resten av teamet noen familiescener fra Spielbergs ”Nærkontakt av tredje grad”. Også vi måtte vi lage scener der ikke alt fremsto perfekt, selv om familiemedlemmene er glade i hverandre.

– Jeg ville også ha mest mulig konflikt inn, men man må samtidig passe på at konfliktene ikke blir så spennende at ingen bryr seg om bølgen, sier Joner.

Manusforfatter Eeg valgte ikke å gjøre karakterene for dype.

– Karakterene må ikke blir for kompliserte. Konfliktene kan heller ikke bli for voldsomme. Vi ville ikke ende opp med at hovedpersonene løp fra bølgen mens de løste personlige problemer, sier Eeg.

– Hvem fikk ideen til filmen?

– Det var produsentens ide. Han har muligens lest om Tafjord-raset i VG, eller sett en dokumentar på NRK. Det var allerede skrevet en god del av en annen forfatter. Jeg ble spurt underveis om å delta på manussiden, sier han.

Usikker på reaksjonen

Hovedrolleinnehaveren var til stede under forpremieren på filmen i Geiranger.

– Vi var litt redde. Det er jo deres bygd som forsvinner. Men det som var litt humor, var dialogen vi hadde med ungene i bygden, forteller Joner, og gjentar spørsmålene de fikk fra den yngre garde:

– Hva med cruisebåtene? Blir skipene tatt og slengt opp i fjellet slik at 6000 dør? De ville ha mer action. Da pustet vi lettet ut, sier Joner.

– Og blir cruisebåtene slengt opp i fjellsiden?

– Nei, det hadde blitt for dyrt. Det var aldri snakk om det, sier Eeg.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s