DSC_2707

Peru har mye mer å by på enn inkastien og Machu Pichu. I nord venter Amazonas på de eventyrlystne. Jungelbyen Iquitos er inngangsporten.

Tekst og foto: Ove Sjøstrøm

De fleste turister som drar til Peru gjør unna Machu Picchu, inkahovedstaden Cuzco og Nazca i Sør-Peru på 14 dager. Har man en uke ekstra, bør man dra nordover. 59 prosent av Perus landareal er regnskog.

IMG_0244

Ved den mektige Amazonasfloden, midt i jungelen, ligger byen Iquitos med 400.000 innbyggere. Byen kan bare nås fra luften eller på vannveien.

DSC_2561

Den vakre kolonibyen ble grunnlagt av den katolske jesuittordenen rundt 1750.

Opprinnelig fungerte byen som en misjonsstasjon. På 1800-tallet vokste byen kraftig som følge av tapping av gummitrær i Loreto-provinsen.

Gummiboomen tok brått slutt da noen smuglet ut frø fra gummiplanten, brøt monopolet og anla store plantasjer i andre deler av Peru og resten av Sør-Amerika.

I dag er byen en viktig eksporthavn for tropisk tømmer. Ulovlig hogst er utbredt. Hogsten truer dyrelivet og eksistensen til urbefolkningen. Bak den ulovlige hogsten står blant annet kriminelle bander og narkokarteller.

Drar du til denne delen av Peru, bør du velge reiseoperatører som tar hensyn til miljø og dyreliv. Økoturisme vinner stadig mer terreng i Amazonas, og gode reiseselskaper er ikke vanskelig å finne.

Turistguiden Tyson har jobbet i Iquitos de siste 20 årene. Han tar oss med til den flotte promenaden ved elvebredden i byen, Malecon Tarapaca.

IMG_0257

Promenaden er et fast tilholdssted for byens hippier. De selger smykker og spiller gitar ut i de sene nattetimene. Her selger også indianerkvinnene sine håndknyttede tepper.

IMG_0259

Bygningene langs elvebredden er i gammel kolonistil, og de fleste husene er bygget av de britiske gummibaronene. Like ved promenaden ligger Casa de Fierro, eller jernhuset, bygget i 1890. Huset er konstruert av Eiffeltårnets far, Gustave Eiffel.

DSC_2301

Tyson forteller at han ønsker seg flere besøkende til denne delen av Peru.

– Myndighetene burde lagt bedre til rette for turisme her, sier han.

DSC_2419

Spesielt ønsker han at flere europeere drar Iquitos og regnskogen.

– Jeg liker dere gringoer, sier han med et smil, og fortsetter:

– Turister fra Sør-Amerika har en tendens til å være litt mer upresise på tid. Europeere er lettere å forholde seg til, slår han fast.

Tyson tar 60 soles, 120 kroner, for å guide turister rundt i byen en hel dag.

I lokalet til det lille reisebyrået han driver, ligger katalogene fremme. Alt fra jungeltrekking til lengre opphold på elvebåter på Amazonas-floden.

– Noen liker det mer primitivt enn andre. Men de aller fleste vil ha litt komfort, spesielt når de drar inn i jungelen, sier han.

Noen kommer til Iquitos for å starte en seilas på 3700 kilometer. Turen tar 14 dager og ender opp i Brasil. Tar du turen på Amazonasfloden og sideelvene, er det flust av gode jungel-lodger i alle prisklasser. Lodgene brukes som base for utflukter i jungelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s