Skjermbilde 2017-04-09 kl. 22.35.00

Virkelighet, fiksjon og propaganda. «Five Came Back» er historien om Hollywood under andre verdenskrig.

Tekst: Ove Sjøstrøm Foto: Skjermdump Netflix

Serien hadde nylig premiere på Netflix, og hvilken fantastisk serie det er blitt! Her får vi film- og krigshistorie fortalt på en spennende og lærerik måte. Denne serien burde vært en del av pensum på film- og journalistutdanningen.

Vi møter Hollywood-gigantene John Huston, Willam Wyler, George Stevens, Frank Capra og John Ford. De valgte å bekjempe Hitler med levende bilder.

Stjernelag før og nå

Serien bindes sammen av Meryl Streeps fortellerstemme og fem av nåtidens store i Hollywood: Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Paul Greengrass og Lawrence Kasdan.

Gjennom tre episoder får vi filmklipp, gamle intervjuer og dagens analyser av Hollywoods innsats under andre verdenskrig.

Propaganda, dokumentar og filmkunst

De fem store skulle bekjempe det onde med filmkunst. Underveis ble det vanskelig å se hva som var dokumentar, og hva som var fiksjon og propaganda. Hendelser kan dokumenteres mens de skjer, eller pyntes på og rekonstrueres i ettertid.

I serien får vi et innblikk i konfliktene, både på det ytre og det indre plan, hos de fem regissørene etter hvert som krigen skrider frem.

Som da Stevens fikk en smule panikk i Paris da nazistene skulle overgi seg. Rommet der seremonien fant sted var for mørkt for filming. Han ba nazigeneralene og seierherrene med general Charles de Gaulle i spissen, om å gjøre det på nytt i solen utendørs.

«Det var siste gang Stevens iscenesatte noen tagning under krigen» fortelles det i serien.

Ble tidsvitner

Vi får også innblikk i den stereotype rasismen, blant annet mot afroamerikanske soldater og japanere. Propagandaen fra Hollywood etter angrepet på Pearl Harbor, var av verste sort. Samtidig skjedde det som ble en skamplett i amerikansk historie: Interneringen av 120 000 amerikanske statsborgere av japansk herkomst.

Serien tar oss med til grusomhetene i Stillehavet, D-dagen og den påfølgende  invasjonen av Europa. Blodig og tett på.

I løpet av krigens gang ble det mer og mer klart for de fem regissørene: Dette er krig, menneskeheten på sitt verste. Propaganda blir feil. Sterkere effekt får det når virkeligheten dokumenteres. Vi må bli tidsvitner bak kameraet.

Antikrigsfilm

John Huston blandet dokumentar og fiksjon i filmen «San Pietro». Kampscenene ble rekonstruert, mens døde soldater fra slaget ble klippet inn i filmen. Huston fikk senere kritikk for dette, men filmen slo som en knyttneve med sine realistiske scener.

Pentagon ville først ikke vise filmen. De mente Huston hadde laget en anti-krigsfilm. Hustons reaksjon var: «Den som lager en krigsforherligende film burde skytes.»

«Five came back» er en serie om historiefortelling og definisjon av virkeligheten. Fremdeles et høyaktuelt tema. Serien anbefales på det sterkeste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s